Historie - Boerderij Hermans Dijkstra 


 

Wijlen de heer Hermans Dijkstra liet na z'n overlijden een prachtige Oldambtster boerderij na aan de Stichting Hermans Dijkstra. De boerderij is tussen 1998 en 2002 geheel gerestaureerd en heeft een museale bestemming gekregen. In de schuur is een restaurant gevestigd en achter de boerderij bevindt zich een appartementencomplex. Op 30 augustus 2002 bracht koningin Beatrix een werkbezoek aan de museumboerderij. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze monumentale boerderij. Graag tot ziens op boerderij Hermans Dijkstra!

Dot Museumboerderij Hermans Dijkstra
Dot Logeren in cultuurlogement
Dot Restaurant Hermans Dijkstra


 

Museumboerderij Hermans Dijkstra

 

Sedert het overlijden van de laatste bewoner in 1994, is de boerderij Hermans Dijkstra eigendom van de gelijknamige stichting. De stichting stelt zich ten doel de Oldambtster boerderij en tuin te behouden en heeft de boerderij een museale bestemming gegeven. Er wordt een beeld gegeven van het Groninger 
landbouwbedrijf in de afgelopen anderhalve eeuw. De boerderij is daartoe weer ingericht met de volledig bewaard gebleven inrichting van zo rond 1900. De Stichting Woonhuismonument heeft daarbij geadviseerd. In de schuur van de boerderij is restaurant Hermans Dijkstra gevestigd. Achter de boerderij is een appartementencomplex gebouwd. De diverse stijlkamers, het museum en de deel lenen zich bij uitstek voor bijeenkomsten, bedrijfspresentaties, vergaderingen, (zaken)lunches en partijen. Voor eventule andere wensen is in overleg veel mogelijk. Het complex wordt beheerd door Jan Bremmer en Christianne Linssen.
Openingstijden museum: Iedere zondag van 13.30 - 17.00 uur, of op afspraak. Zie verder de rubriek Actueel-Agendalaan op deze website.

 

Boerderij Hermans Dijkstra

Monumentale boerderij "Hermans Dijkstra"

 

De boerderij is altijd eigendom geweest van de familie Dijkstra. De monumentale boerderij werd in twee fasen gebouwd. In het begin van de negentiende eeuw stond er op die plek een oude vervallen boerderij waarvan in 1858 het voorhuis en in 1877 de schuur werd vernieuwd. Het voorste gedeelte van het woongedeelte werd, in landhuisstijl, gebouwd op de fundamenten van het vroegere woonhuis met handhaving van de kelderruimten. De schuur heeft een oppervlakte van 55x26 meter. Uit constructies in de kelder (vloeren, plafondbalken, betegeling) kan afgeleid worden, dat 250 jaar geleden hier al een boerderij heeft gestaan.

 

Tuinhuisje

Het tuinhuisje uit 1860

 

Op het erf treft u een tuinhuisje uit 1860, een stookhut uit 1850 en een koetshuis uit omstreeks 1840 aan. Het bouwland bestaande uit klei, strekte zich uit tot bijna aan het dorp Nieuwolda. De bouwgronden aan de overzijde van de boerderij bestaan uit veen en zand. De boerderij is vrijwel geheel in oorspronkelijke staat.

 

Woonkamer

Het stijlvolle interieur

 

Het voorhuis bestaat uit een brede gang met twee grote kamers met bedsteden met daarachter nog twee kleine kamers. Onder het geheel ligt nog een grote kelderruimte, bestaande uit vier vertrekken, verbonden met boogvormige gangen.

 

Kelder

Kelder met boogvormige gangen

 

Hier werden de tuinproducten, de appelvoorraad uit de appelhof en de wijn bewaard. Boven de voorkamers ligt de graanzolder die bereikbaar is vanuit de schuur. Hier werd in de winter het zaaigraan bewaard.

 

Landbouwmachines

Oude landbouwmachines

 

In de schuur is een grote collectie oude landbouwwerktuigen uit het Oldambt ondergebracht. De landbouwwerktuigen zijn bijeengebracht op initiatief van de Stichting Midwolda met als doel om naast de boerderij ook de oude werktuigen en handgereedschappen te laten zien. De collectie bestaat uit handgereedschappen als vlegels, hooivorken, schoffels, snitten, draineergerei, etc.

 

Meiden voor een boerenwagen

Meiden voor een oude boerenwagen

 

Verder staan er een- en tweescharige ploegen, schoffelgereedschap, eggen, boerenwagens, wipkarren, oude zaaimachines, etc. In 1997 is men begonnen met de restauratie van het woonhuis en de schuur. De totale restauratie heeft bijna vier jaar in beslag genomen.

 

Lindes

Fraaie lindes langs de oprijlaan

 

Langs de oprijlaan staan fraaie lindes. De tuin heeft prachtige oude beuken, waaronder een treurbeuk en twee rode beuken van ongeveer tweehonderdjaar oud. De tuin is op z'n mooist in de maand juli.

 

TOP

 

 

 

Het cultuurlogement achter de monumentale boerderij wordt gepromoot door de Stichting Erfgoed Logies Nederland. Het appartementencomplex is gebouwd in de stijl van de tweede schuur die ooit achter de boerderij stond. Het gebouw beschikt over zes fraai ingerichte appartementen met landelijk uitzicht. Ze zijn alle voorzien van een eigen badkamer, slaapkamer, verblijfsruimte en kitchenette. Meer informatie kunt u vinden in de rubriek Toerisme-Overnachten op deze website.

 

Appartementencomplex

Het appartementencomplex

 

TOP

 

 

 

In de kathedrale schuur van de boerderij vindt u restaurant Hermans Dijkstra. Het restaurant is sfeervol verlicht en is gesitueerd in het voorste gedeelte van de schuur. Restaurant en schuur zijn gescheiden door een glazen wand. Hierdoor hebben de gasten zicht op het museale gedeelte. Het restaurant doet op zondagmiddag dienst als theeschenkerij/museumcafé. Wij verzorgen heerlijke, eerlijke, bourgondische gerechten. Drie gangen menu's zijn € 25,00. Ook is er de mogelijkheid voor Private Dining in authentieke stijlkamers.
Openingstijden:
Koffie/theeschenkerij: zondag van 13.30 - 17.00 uur.
Restaurant: donderdag t/m zondag vanaf 17.50 uur of na reservering.
Indien u tijdig boekt dan is er in overleg met de beheerders veel mogelijk.

 

 

TOP

 


 

 

 

Hermans Dijkstra

 

Hermans Dijkstra

 

De laatste 15 jaren voor z'n overlijden in 1994, werd de boerderij bewoond door Pieter Reint Hermans Dijkstra, de laatste telg van dit geslacht.

 

 

Stichting Hermans Dijkstra

 

De stichting heeft de boerderij tussen 1997 en 2001 geheel gerestaureerd en de siertuin weer in de oude staat teruggebracht.
Informatie:
Stichting Hermans Dijkstra
Secr/Penningmeester: Dhr. B. ten Broeke
Stationsstraat 79
9679 EC Scheemda
Tel. 0597-591687

 

Voorgevel ornament

 

 

Kenmerken van een Oldambtster boerderij zijn:

  • Een minder steile dakhelling;
  • Sprongsgewijze verbreding van het grondvlak naar achteren;
  • Graan- en zaadzolders boven het woongedeelte.

 

Deurdecoraties

 

 

Warmbloedpaarden

 

Op de boerderij heeft altijd het Groninger warmbloedpaard, centraal gestaan. Hiermee kregen de bewoners grote bekendheid in binnen- en buitenland. De zomer- en winterstallen, herinneren hieraan. De Stichting Hermans Dijkstra wil het Groninger paard weer terug brengen op deze boerderij

 

Paarden

 

 

Oude werktuigen

 

Een grote verzameling werktuigen en diverse handgereedschappen is in de schuur te bezichtigen. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag  trekt de boerderij honderden bezoekers. Er worden dan allerlei activiteiten in en om de boerderij georganiseerd.

 

Klederdracht

 

Klederdracht

 

Tijdens evenementen kunt u meestal kennismaken met de Groninger klederdracht.

 

Klederdracht

 

 

De landarbeiders

 

De landarbeiders moesten zwaar werk verrichten en maakten lange dagen. Er werden op deze boerderij nog uurlonen uitbetaald van 2 stuiver. In de zomer werkten er 25 arbeiders en in de winter 15.

 

Landarbeider

 

 

De Engelse landschapstuin

 

De tuin ontleent zijn charme aan zijn oudheid. Hij is aangelegd in 1858. De grote siertuin, in het begin van deze eeuw nog een zogenaamde Engelse landschapstuin met perken, heesters en slingerpaden, is  in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De tuin wordt op vrijwillige basis onderhouden door de Vrienden van Stichting Hermans Dijkstra.

 

Ornament

 

Jugendstil motieven

 

Als gevolg van een modernisering in 1906 is het woongedeelte gedecoreerd met art-nouveau, ook wel Jugendstil genoemd

 

voordeur

 

 

Bezoek Beatrix

 

Op 30 augustus 2002 bezocht koningin Beatrix tijdens een werkbezoek de museumboerderij.

 

Koningin Beatrix op werkbezoek

 

 

 

Museum Hermans Dijkstra
Reinste Abdenaweg 1
9681 BC Midwolda.
tel. 0597-593738
Website: www.boerderij
hermansdijkstra.nl

E-mail: info@boerderij
hermansdijkstra.nl

 

 

Raamdecoratie

 

 

 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.
Laatste update: 22 januari 2016