Vrije tijd - Fietsen en Wandelen 


 

De omgeving van het dorp Midwolda is uitermate geschikt om te wandelen of te fietsen. Er zijn talrijke fietspaden in de omgeving. Er zijn diverse ( GPS) fiets- en wandelroutes en (kleur) fietsroutes uitgezet. U maakt kennis met het uitgestrekte polderlandschap, fraaie dorpjes, Oldambtster boerderijen, meren, bossen en natuurplassen. U komt langs molens, kolken en eeuwenoude kerkjes.

 

 


 

 

 

Fietsen met een GPS-ontvanger

 

GPS-ontvangerHet fietsen, wandelen en varen met behulp van satellietnavigatie is snel populair en betaalbaar geworden. Tegenwoordig kunt u GPS-routes, tracks en waypoints vanaf allerlei sites op het internet downloaden en vervolgens uploaden naar uw GPS. U kunt dan moeiteloos en ontspannen navigeren langs paden, wegen en op het water. Uw GPS wijst u de weg.

In en om ons dorp heeft het DDM inmiddels vijf GPS fietsroutes uitgezet. U kunt de GPS-route uploaden naar uw GPS met behulp van het, gratis van het internet te downloaden, programma GPS Utility. De afgelopen jaren zijn er door de aanleg van Blauwestad veel fietspaden en fietsroutes gerealiseerd.

 

 

De GPS-fietsroutes:

 

 • Het DDM-rondje is 21,4 km en kunt u hier downloaden. De fietsroute voert u helemaal rond Midwolda. Begin- en eindpunt is de ruime parkeerplaats tegenover de Ennemaborgh, Hoofdweg 100 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.
 • Het Rondje Blauwestad is 29,7 km en kunt u hier downloaden. De fietsroute voert u rond het woon-, natuur-, en recreatieproject Blauwestad. U fietst door de natuurgebieden Kromme Elleboog, de Tjamme, veengebied Meerland, de Midwolderplassen en het Midwolderbos. U hebt een prachtig uitzicht over het Oldambtmeer en u komt langs het Informatiecentrum Blauwestad en de jachthaven en het strand van Midwolda. Begin- en eindpunt is het oorlogsmonument op de ruime parkeerplaats voor de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.
 • De Merenroute is 45,8 km door het Oldambt. De fietsroute voert u langs de meren, plassen, vaarten en kolken in het Oldambt. U komt in mei langs veel koolzaadvelden. U kunt de route hier downloaden. Begin- en eindpunt is de ruime parkeerplaats tegenover de Ennemaborgh, Hoofdweg 100 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.
 • De Polderroute is 41,7 km en kunt u hier downloaden. De fietsroute voert u langs Oostwold-Airport (paracentrum) en dan door diverse polders naar de Punt van Reide met een prachtig uitzicht over de Dollard. U fietst via Termunten en de vissersplaats Termunterzijl langs het Termunterzijldiep, naar Nieuwolda. U komt langs kolken, landgoed Ennemaborgh en Museumboerderij Hermans Dijkstra. Begin- en eindpunt is de parkeerplaats voor de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.
 • De route Rondom de Roos is 29,0 km en kunt u hier downloaden. De fietsroute voert u langs landgoed Ennemaborg en dan over prachtige landelijke weggetjes naar Scheemdermeer. Dan verder langs Heiligerlee en het Tranendal en door het Winschoterbos. Vervolgens door het Waterpark Tusschenwegen en langs het Pekelderdiep. U komt langs een vogelbroedgebied. U fiets verder langs het Winschoterdiep onder de A7 door en vervolgens langs Blauwestad en het Oldambtmeer. In Midwolda gaat u via de jachthaven en het Midwolderstrand terug naar het begin- en eindpunt voor de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.

 

Op GPS Routes Oost-Groningen  en GPS-tracks vindt u nog meer GPS-routes die door Oost-Groningen en Westerwolde gaan.

 

Internationale Dollard Route

 

Door Midwolda loopt de Internationale Dollard Route met een lengte van 180 km. De fietsroute voert u langs de mooiste plekjes in de Eems-Dollard regio en het Duitse Rheiderland. U maakt kennis met het uitgestrekte polderlandschap waar de mensen eeuwen lang gevochten hebben tegen het water. De streek munt uit door haar frisse schoonheid en de pure natuur. De ontspannende rust zal op de grote wijdten buiten de dorpen diep op u inwerken. Buiten het vaarseizoen van de veerboot kunt u ook een alternatieve fietsroute rijden van ongeveer 60 km. De fietsroute is met borden duidelijk aangegeven. U kunt in verschillende plaatsen beginnen aan uw fietstocht. Bij de onderstaande infobureaus liggen fraaie informatiefolders met een routebeschrijving voor u klaar.

 

Infobureaus Dollard Route:

 

Dollard Route Logo Internationale Dollardroute EV
Ledastr. 10
26789 Leer (D)
Tel. +49-191969650

 

VVV Oldambt
Torenstraat 10

9671 EE Winschoten

Tel. 0597--430022

 

 

 

Eems-Oldambtroute

 

Deze route, door het Eems- en Oldambtgebied in Oost-Groningen, wordt met zeskantige bordjes van de ANWB aangegeven. De route is 87 km. lang. U kunt de route starten bij de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168, 9681 AL Midwolda.

 

 

Kleurfietsroutes in het Oldambt en rond Blauwestad

 

De vereniging van recreatieondernemers Het Blauwe Lint heeft zogenaamde kleurfietsroutes rond Blauwestad en in de directe omgeving van Blauwestad uitgezet. De fietsroutes sluiten allemaal op elkaar aan  en worden aangegeven met gekleurde borden. Ze zijn verkrijgbaar bij de deelnemers van Het Blauwe Lint, herkenbaar aan Het Blauwe Lint logo en bij het Informatiecentrum Blauwe Stad en VVV/ANWB-Winschoten. De Blauwestadroute sluit ook aan op bovengenoemde Internationale Dollard Route.

U kunt hier alle vier fietsroutes van Het Blauwe Lint in pdf-formaat downloaden. Een kaart met een beschrijving van de route kunt u krijgen bij alle deelnemers van Het Blauwe Lint. Door de fietsroutes te combineren kunt u zelf de linkte bepalen.

 

KLEURFIETSROUTES VAN HET BLAUWE LINT
Blauwestad route ± 25 km.

Rode Lus route (Scheemda-Nieuwolda) ± 18 km.

Gele Lus route (Reiderwolderpolder-Ganzedijk) ±14 km.

Groene Lus Route (Winschoten) ± 6 km.

 

 

 

Fietspompservice

 

Het Blauwe Lint heeft ook een fietspompservice geļntroduceerd. Bij alle deelnemers van Het Blauwe Lint mag u gratis een fietspomp en/of bandenplaksetje gebruiken.

 

Meer informatie

Vereniging Het Blauwe Lint,
Secr: mv. R. Smids, Hoofdweg 20a, 9681 AH Midwolda.

Tel. 0597-591706, e-mail: info@blauwelint.nl.

 

TOP

 


 

 

 

Lekker fietsen rond Midwolda

 

 Blauwestadhoeve, Hoofdweg 156, 9681 AL Midwolda,
Tel. 0597-554055, e-mail: info@blauwestadhoeve.nl.

Hier kunt u Union fietsen huren. De fietsen zijn comfortabel en hebben 5 of 7 versnellingen. Voor kinderen tot ongeveer 15 jaar zijn twee ATB's beschikbaar.

 

TOP

 


 

 

 

Wandelen in en om Midwolda

 

Wandelen op landgoed Ennemaborg

 

De Stichting het Groninger Landschap heeft op landgoed de Ennemaborg een prachtige wandeling uitgezet. De fraaie wandelroute in pdf-formaat met uitvoerige beschrijving wordt u hier aangeboden.

 

Wandelen met uw GPS rond landgoed Ennemaborg

 

 • De 13.000 stappen wandeling van 8,2 kilometer door en langs de directe omgeving van het landgoed Ennemaborg, kunt u hier downloaden. Begin- en eindpunt zijn op de ruime parkeerplaats voor de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168 in Midwolda.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.
 • De Bos en Meer wandeling is 8,9 kilometer. De wandelroute loopt door het Midwolderbos, langs het Nieuwe Kanaal, de Midwolderplassen, over de dijk langs het Oldambtmeer, over de boulevard langs het strand en via de Hoofdweg terug naar het beginpunt. Begin- en eindpunt zijn op de ruime parkeerplaats voor de Ned. Herv. kerk, Hoofdweg 168 in Midwolda. De wandelroute met beschrijving kunt u hier downloaden.
  Bekijk hier de route op een kaart of satellietfoto.

 

 

 

TOP

 


 

 

 

Landgoed Ennemaborgh

 

Landgoed Ennemaborg

 

De vroegste gegevens over de Ennemaborgh dateren uit de 14e eeuw. De borg had toen aan weerszijden twee torens. Het landgoed is ontstaan door de ontginning van veen en was oorspronkelijk 361 ha. groot

 

 

 

Toekomstige huizen aan Het Riet

 

Blauwestad

 

De komende jaren zal de woonwijk Het Riet in Blauwestad er zo uitzien. De woningen liggen op kleine schiereilandjes.

 

 

 

Standbeeld Graaf Adolf

 

Standbeeld Graaf Adolf

 

Dit standbeeld in het dorp Heiligerlee herinnert aan de Slag bij Heiligerlee, op 23 mei 1568, waarbij Graaf Adolf van Nassau om het leven kwam.

 

 

 

Oldambtster boerderij

 

Oldambtster boerderij

 

In het Oldambt in de provincie Groningen vindt u de mooiste herenboerderijen in ons land. In Midwolda staan nog een aantal pronkstukken uit het verleden.

 

 

 

 

Konikspaarden in het Midwolderbos

 

In het Midwolderbos is de kans groot dat u een kudde wilde konikspaarden krijgt te zien.

 

 

 

Midwolderstrand

 

Op het grote Midwolderstrand kan men heerlijk zonnen en zwemmen.

 

 

 

 

Oostwold-Airport

 

Op Oostwold-Airport kan men onder het genot van een drankje kijken naar de para's of een fraaie rondvlucht maken boven onze regio.

 

 

 

 

VVV Oldambt
Israelplein 6
9671 EN Winschoten
Tel. 0597-412255

E-mail: info@vvvoldambt.nl.

Kantoor is onlangs gesloten. Er komt een nieuwe oplossing.

 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.
Laatste update: 08 juli 2014