Cultuur - Imca Marina


 

In een fraaie Oldambtster boerderij met grote tuin, aan de Hoofdweg in Midwolda, woonde tot juni 2016 de bekende zangeres van het levenslied, Imca Marina. De boerderij wordt de "Vicarie van Midwolda" genoemd. Imca zingt niet alleen, maar schrijft ook nog boeken. Sinds 2002 is ze tevens trouwambtenaar. Imca heeft haar boerderij helaas in juni 2016 per opbod moeten verkopen en woont inmiddels in Hem in West-Friesland.

Dot Hoe het begon
Dot Haar carriŽre als zangeres
Dot Imca als schrijfster
Dot Trouwen in Imca's trouwkapel
Dot Restaurant De Gulle Kok
Dot InformatieadresImca titel

 

Hoe het begon

 

Imca Marina werd op dinsdagmiddag 13 mei 1941 in Zuidbroek, een dorpje in het oosten van de provincie Groningen, geboren als Hendrikje Imca Bijl. Als kind raakte ze al vertrouwd met het zingen. Op 3-jarige leeftijd trad ze voor het eerst op. Haar podium was toen nog een stoel, waarop ze optrad voor haar opa. Hiermee verdiende ze haar eerste gage dat toen nog slechts een kwartje bedroeg. Het bleek al gauw dat ze erg muzikaal was. Op 10-jarige leeftijd leerde ze zichzelf gitaar spelen. In haar tienertijd zong ze als soliste bij de Damster wichters. Ook bracht ze samen met haar moeder Spaanstalige liedjes ten gehore. Ze besloot zanglessen te gaan nemen bij de zangpedagoge Bep Ogterop. Imca won diverse talentenjachten, waarna ze een platencontract tekende bij EMI. Ze trok met haar gitaar de wereld in. Ze woonde in ZŁrich en Lausanne, in Parijs en Menton, zong in de club van Rťgine in Menton en speelde in bijna alle casino's van Duitsland.Haar artiestennaam Imca Marina is een samenvoegsel van haar tweede voornaam Imca en de tweede voornaam van haar moeder, die Anna Marina als voornaam had. Imca spreekt zeven talen en zingt maar liefst in elf talen.

De zangeres Imca Marina

 

TOP

 


 

Haar carriŽre als zangeres

 

Imca Marina tijdens een optreden Haar eerste hit scoorde de vertolkster van het levenslied in 1960 met het Duitstalige liedje Morgen. In 1963 had ze haar eerste nummer 1-hit met het liedje Soerabaja. De grootste toppers in haar zangcarriŽre waren: Viva EspaŮa, Harlekino, Bella Italia, Vino en Santa Domingo. Ze kreeg in 1972 met 'Viva Espana' verschillende hitnoteringen in BelgiŽ, West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje. De temperamentvolle Imca Marina heeft met haar warme stem reeds voor honderdduizenden mensen op talloze podia in ons land en in het buitenland opgetreden. Ze verkocht honderdduizenden platen en CD's. Waar Imca Marina optreedt, zit de stemming er binnen enkele minuten in. Ze is dan ook een veel gevraagde zangeres. Inmiddels zit de talentvolle zangeres al meer dan 40 jaar in het vak.

 

TOP

 


 

Imca als schrijfster

 

Imca woonde vanaf 2002 in een fraaie Oldambtster boerderij in Midwolda die ze 'De Vicarie van Midwolda' heeft genoemd. De boerderij is helemaal gerestaureerd. Het woongedeelte en de kelders zijn door haar Engelse ex-vriend Stephen Porter op een vakkundige manier gerestaureerd en alles ziet er dan ook piekfijn uit. Stephen, die interieurbouwer is geweest, maakte in het verleden de interieurs van o.a. Hilton Hotels in ons land en in Engeland. Hij is een man met gouden handjes. Imca is verknocht aan Groningen. Ze heeft een zelfde band met Ameland. Haar opa en vader hielpen er dijken bouwen, haar vader leerde er haar moeder kennen en Imca heeft er haar man Dirk ontmoet. Ze kregen er samen zoon Floris, maar zijn al weer jaren gescheiden. Ondanks de scheiding is Dirk nog altijd een goede vriend van haar. Haar prachtige Oldambtster boerderijDe scheiding verdreef haar niet van Ameland. Ze kocht er zelfs een droomhuisje. Een commandeurshuisje uit 1684 dat ze inmiddels verkocht heeft aan haar zoon Floris. Ze zwerft graag als een eenzaam duinkonijn over Ameland en zet dan in haar huisje haar gedachten, tot poŽzie gemaakt, op papier. Ze krijgt er veel inspiratie en ze schrijft er altijd. Haar eerste boek, 'Gedachten hebben krachten', publiceerde ze in 1984. Dat was tijdens een donkere periode in haar leven. Na een beenbreuk dreigde een amputatie. Het leek helemaal fout te gaan en op haar bed begon ze te schrijven. Ze bleef schrijven en zo lag plots dat boek over Ameland voor haar neus. Haar inspiratie vindt ze in de wereldliteratuur. Haar laatste boek heet 'Gedichten van Ameland'. Op 1 augustus 2002 is het boek op Ameland officieel gepresenteerd. Ze gaat het boek in eigen beheer uitgeven. In Midwolda had Imca een eigen uitgeverijtje. Imca heeft naast zingen en schrijven ook nog een grote liefde voor plant en dier. Ze is dan ook vaak in haar tuin te vinden. Over tuinieren heeft ze diverse boeken geschreven zoals: 'De magic van planten' en 'Talent voor leven'.

 

TOP

 


 

Trouwen in Imca's trouwkapel

 

De zangeres is op 13 december 2002 door de Rechtbank in Groningen beŽdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Imca had een trouwkapel achter haar boerderij laten bouwen waarin ze huwelijken voltrok. De kapel is op 5 juni 2004 officieel geopend en maakt deel uit van een mini-cultureel centrum. Imca kwam op het idee voor de trouwkapel toen ze jaren terug een grote collectie kerkelijke kunst erfde. "Het is fantastisch om mensen blij te maken", zegt ze. Op 27 december 2002 is Imca's eerste huwelijk voltrokken. Imca stelt louter enthousiaste reacties te krijgen. "Mensen die bij mij trouwen geven meestal 's avonds geen groot feest meer", legt ze uit. "In een gemeentehuis of kerk is het trouwen, een paar woorden en weg. Bij mij is het een evenement dat alles omvat dat een memorabele bruiloft moet omvatten." De verdeling homoseksueel/heteroseksueel loopt volgens haar gelijk op.

 

Showbizzparen trouwden regelmatig in Midwolda

 

Op 13 december 2004 is de 55-jarige BN 'er Bonnie St. Claire bij Imca in het huwelijk getreden met haar bijna 20 jaar jongere partner Anne-Jan Jongebloed (36). De trouwplechtigheid werd live door het SBS-6 programma Shownieuws uitgezonden. Imca Marina beleefde daarmee een primeur aangezien er, behalve huwelijken binnen de koninklijke familie, nog nooit eerder een trouwerij van een BN ťr rechtstreeks op televisie was uitgezonden.

 

Bonnie en Anne-Jan

Bonnie en Anne-Jan

 

Op 5 oktober 2005 heeft Imca de zangeres Country Wilma en haar nieuwe vriend Willem in de echt verbonden. Het huwelijk van de country zangeres werd niet in de trouwkapel van de Vicarie van Midwolda voltrokken maar in een slot in Schagen.

Dinsdag 14 februari 2006 (op Valentijnsdag) gaven Hanny (57) en Ton (57) Veerkamp elkaar, voor de tweede maal, het ja-woord in de sfeervol ingerichte trouwkapel. De Veerkampjes werden bekend door het programma "Man Bijt Hond". De voltrekking was in het tv programma SBS Shownieuws te zien.

 

  Sorry u hebt geen Java-ondersteuning

Het laden van de foto's duurt ongeveer 10 seconden.

 

 

TOP

 


 

Restaurant De Gulle Kok

 

Op 23 augustus 2005 heeft voormalig KvK Hans Alders van de provincie Groningen het restaurant De Vicarie van Midwolda van Imca Marina, officieel geopend.

Sinds november 2010 waren Arjan Noot & Renate Freuling de trotse eigenaren van het horeca-gedeelte in de Vicarie. U kon bij hun koffie drinken, lunchen, genieten van een High Tea en dineren in de grote, gemoedelijke deel of in de brasserie. Het restaurant, dat in de schuur van de boerderij is gebouwd, was sfeervol ingericht. Hoog tegen een wand hing een prachtig drieluik die in bruikleen was afgestaan door de kunstenares Maya Wildevuur uit ons dorp.

 

Grand-cafť van Imca Marina

Restaurant De Gulle Kok.

 

Restaurant De Gulle Kok heeft eind november 2011 wegens bedrijfsbeŽindging haar deuren moeten sluiten!.

 

 

Boerderij van Imca Marina onder de hamer.

 

De Vicarie, de boerderij van zangeres Imca Marina is op 20 juni 2016 per opbod geveild. Veilinghuis BOG Auctions in Oud-Beijerland heeft het monumentale pand via internet verkocht voor een bedrag van 415.000 euro. De Oldambtster boerderij aan de Hoofdweg in Midwolda stond al jaren te koop. Imca Marina vroeg in 2010 het faillissement aan omdat de Vicarie, bedoeld voor feesten, partijen en huwelijksvoltrekkingen door de zangeres zelf, niet meer liep. De landelijke televisie kwam regelmatig langs bij de Groningse diva vanwege haar huwelijksvoltrekkingen.

TOP

 


 

Informatieadres

 

Imca Marina.

E-mail: Imca Marina

 

TOP

 


 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.

Laatste update: 05 juli 2016