Historie - Klokkengieterijmuseum


 

De familie Van Bergen heeft in Midwolda van 1795 tot 1956 een klokkengieterij gehad en maakte ook uurwerken. In 1862 kreeg Andries Hero II toestemming om in Heiligerlee een klokkengieterij te stichten. Naast het gieten van klokken maakte het bedrijf ook brandspuiten. De klokkengieterij in Heiligerlee werd in 1980 gesloten. Het geheel gerestaureerde voormalige bedrijfspand heropende op 4 september 1987 haar poorten onder de nieuwe naam Klokkengieterijmuseum. Tegenwoordig stoppen er dagelijks touringcars waarmee bezoekers van heinde en verre worden aangevoerd. Even later zullen ze oog en oog staan met het honderden jaren oude ambacht: klokkengieten.

 


 

Klokkengieterijmuseum Heiligerlee

 

Klokken

 

Centraal in het waterrijke Oldambt, in de provincie Groningen, ligt het dorp Heiligerlee. In het centrum van het dorp vindt u het Klokkengieterijmuseum. Het is een levendig museum, dat een veelzijdige bijdrage levert aan het culturele leven van Oost-Groningen. Het boeiende verhaal van het ontstaan van een klok, de gietdemonstratie, het carillonconcert en de regelmatig wisselende exposities over ambacht en industrie, geschiedenis en kunst, maken een bezoek aan het museum elke keer weer de moeite waard.
Website: Musea Heiligerlee

Informatie: Harry Danhof, Provincialeweg 46, 9677 PD Heiligerlee, tel. 0597-418199,

e-mail: info@museaheiligerlee.nl.

Openingstijden: 1 april tot 1 mei: di. t/m zo. van 13.00-17.00 uur;
1 mei - 16 september, di. t/m za. van 10.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur;
16 september - 1 november: di. t/m zo. 13.00-17.00 uur, op za. gesloten.
Gesloten: Nov. tot 1 april en op 1e Paas- en Pinksterdag;
Groepen: van 1 april tot 1 november op afspraak.
Route: U neemt afslag 46 op de autosnelweg A7 Groningen-Nieuweschans.

 

 

Het Klokkengieterijmuseum In dit monumentale gebouw waarin tussen 1862 en 1980 de gebroeders Van Bergen, volgens eeuwenoude tradities, klokken produceerden is nu het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee ondergebracht. De gebroeders Van Bergen maakten er niet alleen luidklokken, carillons, beiaarden en scheepsbellen voor Nederland, maar leverden haar hoogwaardige producten tot in de USA, Japan en Brazilië. Het gebouw mag met recht een Monument van Bedrijf en Techniek genoemd worden.

 

 

Dit is één van de oudste nog bestaande smeltovens. Hier wordt regelmatig voorlichting gegeven over het totale productieproces, van het maken van een mal, het gieten van de klok tot en met het stemmen van de klok. Ook worden er regelmatig gietdemonstraties gegeven in het museum. Er worden dan kleine klokjes gegoten. Oude smeltoven

 

 

Klok van 600 jaar oud Dit exemplaar is maar liefst zeshonderd jaar oud en weegt 68 kilogram. In die tijd kon men nog geen versierselen op een klok aanbrengen. Men gebruikte toen nog een touwtje als versiersel. De knoop in het touwtje is nog duidelijk aan de achterkant van deze klok te zien. In het museum bevinden zich twee Van Bergen klokken met een gewicht van twee en drie ton.

 

 

In het museum kunt u vele nog werkende uurwerken bewonderen. Uurwerken met bronzen tandwielen, maar ook een exemplaar van 250 jaar oud, dat geheel gemaakt is uit gietijzer. Dat uurwerk heeft nog een pin en gat verbindingen. Uurwerk

 

 

Klok gegoten door W.J. Koek uit Midwolda Jacobus van Bergen verkocht de klokkengieterij in Midwolda op 1 januari 1956 aan Wolbert Jacob Koek, die nog een aantal kleine klokken goot, maar omstreeks 1970 het bedrijf definitief sloot. Aan de voorgevel van het pand van de Fa. Edens aan de Hoofdweg 124-126 is nu nog te zien dat daar een klokkengieterij heeft gestaan. In het museum kunt u nog een van de fraaie bronzen klokken bewonderen die door de firma W.J. Koek zijn gegoten.

 

 

De bezoeker krijgt een helder inzicht in de gehele ontstaanswijze van een klok: vanaf het smelten van het brons, tot en met zijn samenspel met andere klokken. In de prachtige tuin van het museum kunt u elk uur, tussen 10.00 - 17.00 uur, luisteren naar de harmonieuze klanken van het 49 klokken tellende carillon. Beiaardiers geven af en toe concerten. De grote beiaard in de tuin.

 

 

 

TOP

 


 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.

Laatste update: 22 januari 2016