Historie - Museum voor Oorlogshistorie


 

De Tweede Wereldoorlog heeft bij veel mensen diepen sporen achtergelaten en is een herinnering aan angst, verraad, razzia's, concentratie- en werkkampen, honger, geweld, onderdrukking en het verlies van dierbaren. De huidige en toekomstige generatie raakt steeds verder verwijderd van hetgeen zich in de periode 1940-1945 heeft afgespeeld. Juist daarom blijft het noodzakelijk dat er aandacht wordt besteed aan die zwarte periode in onze geschiedenis. Men begrijpt dan beter waartoe onderdrukking van bepaalde groeperingen kan leiden. Voor de heer Stek uit Midwolda was dit de reden om het Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945 op te richten.

 


 

Kop Museum voor Oorlogshistorie

 

 

In het centrum van Midwolda vindt u het Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945. Het oorlogsmuseum en de collectie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog is eigendom van de heer M. Stek. Het museum geeft de bezoeker een beeld vanaf de mobilisatie in 1939 tot de bevrijding in 1945. U vindt er alledaagse en minder voor de hand liggende spullen die zowel door burgers als door militairen werden gebruikt. Alhoewel het oorlogsmuseum klein is, is het echter zeer de moeite waard.
Informatie: Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945
Eigenaar: mw. B. Stek, Hoofdweg 196, 9681 AM Midwolda. tel. 0597-551007,
E-mail: Museum voor Oorlogshistorie 40-45.
Openingstijden: Zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur, of na afspraak.
Toegang: Gratis. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.
Route: Afslag 45 van de autosnelweg A7 Groningen -Nieuweschans.

 

 

Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945 Dit is de verbouwde schuur die nu als het Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945 is ingericht. De periodes worden in het oorlogsmuseum uitgebeeld door etalagefiguren in originele kleding en uitrusting, boekwerken, kranten, helmen, gebruiksvoorwerpen en persoonlijke documenten.

 

 

Een poster met de tekst "Zwarte Markt is Roof". Poster "Zwarte markt is Roof."

 

 

Stengun en ontvanger Ws 109 Een stengun en een ontvanger Ws 109.

 

 

Allerlei distributiebonnen kunt u in het oorlogsmuseum bekijken. Hiernaast zijn spullen te zien van de luchtbescherming. Spullen van de luchtbescherming.

 

 

Luchtbescherming Meldingpost. Een bord met Luchtbescherming Meldingpost.

 

 

Naast gasmaskers kunt u in het oorlogsmuseum munitiekisten, munitie, patronen, wapens en een scala aan andere voorwerpen bekijken. Ook kunt u er een blik werpen in kranten en diverse boeken uit de oorlogstijd. Verder zijn er veel persoonlijke documenten te bekijken. Hiernaast een poster Jeugdstorm. Deze poster heeft op het station gehangen van Scheemda. Poster Jeugstorm.

 

 

Primitieve radio uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is een primitieve radio uit de oorlogstijd. Het toestel werd gemaakt door de heer D. Blauw uit Midwolda. Hiermee luisterde men in het geheim naar de uitzendingen van de BBC.

 

 

Dit zijn allerlei spullen uit de bevrijdingsperiode. Spullen uit de bevrijdingsperiode.

 

 

 

TOP

 


 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.

Laatste update: 22 januari 2016