Historie - Klokkengieterij Van Bergen


 

Deze pagina informeert u over de familie Van Bergen die in Midwolda van 1795 tot 1956 een klokkengieterij hadden. Het bedrijf Van Bergen is in South-Carolina, USA voortgezet door de kinderen van de Van Bergens. In het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee kunt u kennis maken met het eeuwenoude ambacht klokkengieten.

 


 

Van Bergen Logo

 

 

Van Bergen slogan

 

Van Bergen bedient de internationale en USA markt al meer dan 200 jaar. Van Bergen is er trots op leverancier te zijn van hoogwaardige bronzen klokken, carillon-units, uurwerken en klokkentorens. Het bedrijf levert klokken die mooier klinken en fijner gestemd zijn dan klokken waar ook ter wereld.

 

 

Van Bergen Klokkengieterij

 

Midwolda en Heiligerlee, Holland

 

In de zeventiende eeuw, begonnen Nederlandse klokkengieters met het gieten en stemmen van bronzen klokken. De vraag naar klokken van de Klokkengieterij Van Bergen was zo groot dat het bedrijf in 1795 marktleider werd in deze bedrijfstak. De familie Van Bergen heeft in Midwolda van 1795 tot 1956 een klokkengieterij gehad en maakte ook uurwerken. In de kerktoren hangt nog een grote luidklok die in 1807 gegoten is door de gieter Andries Hero (Heeres) van Bergen. Andries Hero is de stamvader van het Nederlandse klokkengietersgeslacht Van Bergen. Hij werd in 1768 te Oldersum (Ost-Friesland, Dld.) geboren en is gestorven op 7 juli 1847 te Midwolda. Hij was de zoon van de "Mast- und Pompmacher" Hero Andries van Bergen, die woonachtig was in Norden (Dld.). Andries Hero van Bergen stichtte in 1795 de klokkengieterij in Midwolda. Van 1795 tot 1847 (sterfjaar) goot hij in Midwolda 148 klokken. De meeste klokken, die voor 1835 gegoten zijn, hangen in Ost-Friesland. Daarna verkocht hij de meeste klokken in Noord-Nederland

 

Van Bergen Midwolda

Klokkengieterij Van Bergen, Midwolda - Holland

 

Na z'n dood in 1847 kwam het bedrijf vrijwel tot stilstand. Er werden toen nog hoofdzakelijk torenuurwerken gemaakt. Andries Hero liet twee zoons na die eveneens klokkengieters waren, namelijk Hero Andries, geboren in 1797 en overleden in 1852 in vermoedelijk Ost-Friesland en Udo Andries geboren in 1800 te Midwolda en overleden in 1878 te Winschoten. In 1853 werd het bedrijf in Midwolda nieuw leven ingeblazen door de oudste zoon van Udo Andries, namelijk Andries Hero II, geboren op 1 maart 1835 te Midwolda en overleden op 18 september 1913 te Heiligerlee. In 1862 kreeg Andries Hero II toestemming om in Heiligerlee een klokkengieterij te stichten. Zijn vader Udo Andries bleef in Midwolda werkzaam. Aanvankelijk werkten z'n broers Berend en Hero Andries ook in de gieterij in Heiligerlee; zij werden respektievelijk in 1844 en in 1846 te Midwolda geboren. In 1871 kwam er echter onenigheid tussen de broers, waarna Berend en Hero Andries weer terug gingen naar Midwolda, om daar het bedrijf van hun vader en grootvader voort te zetten. Ze gaven hun gieterij de naam "Concordia" en signeerden hun klokken met "Gebroeders van Bergen-Midwolda". Twee zonen van Berend, Udo Andries II, geboren in 1883, en Jocobus, geboren in 1886 te Midwolda, zetten na de dood van hun vader het bedrijf voort. Na de Tweede-Wereldoorlog (1940-1945) trad Udo Andries II uit het bedrijf. Z'n broer Jacobus zette het bedrijf nog een aantal jaren voort. Hij was echter geen zakenman en z'n klokken voldeden niet aan de hoge eisen die na de oorlog aan de moderne luid- en speelklokken werden gesteld.

 

Van Bergen Heiligerlee

Wijlen Andries Hero II van Bergen, drie zoons
en personeel werken aan de productie van twee
klokken. Heiligerlee, Holland -1906

 

Op 1 januari 1956 verkocht hij het bedrijf aan Wolbert Jacob Koek, die nog een aantal kleine klokken goot, maar omstreeks 1970 het bedrijf definitief sloot. Aan de voorgevel van het pand van de Fa. Edens aan de Hoofdweg 124-126 is nu nog te zien dat daar een klokkengieterij heeft gestaan. De klokkengieterij in Heiligerlee werd in 1980 gesloten. Hier werden klokken voor velerlei doeleinden gegoten. Ze maakten er niet alleen luidklokken, carillons, beiaarden en scheepsbellen voor Nederland, maar leverden haar hoogwaardige producten tot in de USA, Japan en BraziliŽ. Naast het gieten van klokken maakte het bedrijf ook brandspuiten in Heiligerlee. In Heiligerlee herinnert het Klokkengieterijmuseum aan de tijd dat de familie Van Bergen hier klokken en uurwerken produceerde. U kunt in het museum kennis maken met het eeuwenoude beroep klokkengieten. Voor groepen worden er demonstraties gegeven.

 

 

Van Bergen Company

 

Charleston, South Carolina, USA

 

De klokkengieterij Van Bergen in Heiligerlee stuurde in 1939 twee carillons naar de Wereld-tentoonstelling in New York  Beide carillons werden verkocht door wijlen Harmannus Tjapko van Bergen, een van de drie gebroeders Van Bergen, waarna de wereldwijde levering begon.

 

Wereldtentoonstelling 1939

Wijlen H.T. van Bergen op de Wereldtentoon-
stelling in 1939 in New York.

Harmannus Tjapko voelde de Duitse dreiging en liet vrouw en zoon overkomen naar Amerika. Ze kwamen terecht in Greenwood in de staat South Carolina. Na de Tweede Wereldoorlog begon H.T. van Bergen daar een klokkengieterij. Een gieterij die tot 1980 bleef bestaan. Momenteel is z'n zoon Harmannus H. van Bergen, President van de klokken en carillonfabriek in Charleston, South Carolina. Harmannus werd op 8 oktober 1935, te Bilthoven in Nederland, geboren. Hij leerde de kunst (gieten, stemmen, bespelen) in Europa. Hij studeerde met wijlen Kamiel Lefevere, Riverside Church Carillonneurs in New York City en is een trouw lid van de vereniging van beiaardiers. Zijn klokkenkennis is ontwikkeld over een periode van meer dan veertig jaar. De know-how, van generatie op generatie, van het nauwkeurig stemmen en gieten van klokken heeft Van Bergen in staat gesteld steeds verder te groeien en de kwaliteit van hun hoogwaardige producten te continueren.

 

Wijlen H.T. van Bergen en z'n zoon Harry van Bergen

Wijlen H.T. van Bergen en z'n zoon H.H. van Bergen, President van Van Bergen, Charleston, South-Carolina.

In het midden van de zeventiger jaren is Van Bergen samengegaan met de beroemde Paccard-Fonderie de Cloches in Annecy, Frankrijk. Deze klokkengieterij werd opgericht in 1796. Zeven generaties Paccards hebben daar meer dan 80.000 perfect gestemde klokken gemaakt, die over de hele wereld verkocht zijn. De samenvoeging van kennis en ervaring van beide bedrijven heeft er toe bijgedragen dat ze gegoten bronzen klokken produceren, die mooier en fijner gestemd zijn dan klokken waar ook ter wereld. Om aan de behoefte van hun klanten te kunnen voldoen werd Van Bergen Company in Charleston uitgebreid met een productielijn voor uurwerken en klokkentorens. De ontwikkeling van unieke, geheel naar wens van de klant gemaakte, wijzerplaten en de vervaardiging van superieure klokaandrijfsystemen, zijn mede de redenen geweest van het succes van Van Bergen.

 

Van Bergen Company, Charleston

Van Bergen Company, Charleston, South-Carolina, USA

 

De zich steeds wijzigende marksituatie was de redenen dat Van Bergen, in de 20e eeuw, het vakgebied van het digitaal samplen van klokgeluiden betrad. Betrouwbare installaties voorzien van gebruikersvriendelijke besturingssystemen, welke digitaal gesampled natuurgetrouw klokgeluid produceren, houden Van Bergen aan de top van de klokken- en carillonindustrie. Van 1795 tot heden en ook in de toekomst  zal Van Bergen proberen in te spelen op de zich steeds maar uitbreidende vraag van z'n klanten naar: Restauratie, Automatisering en Electrificatie.

 

 

De kunst van het Klokkengieten

 

GietvormKlokkengieten is een kunst welke doorgegeven is van vader op zoon, al generaties lang. Veel giettechnieken, die jaren geleden ontwikkeld werden, worden heden ten dage nog gebruikt. Elke klok is op maat gemaakt door gebruik te maken van het "verdwenen was" proces. Een bakstenen vorm wordt gebouwd, met behulp van een roterend profielijzer, die de vorm bepaald. Een valse klok van was en een buitenmal, Het gieten de mantel genaamd, worden eerst gemaakt. Als de valse klok verdwenen is, blijft er een ruimte over die precies de juiste vorm heeft. Hierin wordt het kostbare vloeibare brons, een mengsel van ongeveer 75 % koper en 25 % tin, gegoten. Na afkoeling en reiniging is de klok gereed voor de laatste en meest belangrijke stap, het stemmen. Door het testen met traditionele stemvorken en geavanceerde elektronische instrumenten kan de klokkengieter harmonische variaties vaststellen.  Door het verwijderen van metaal op exact de juiste plaatsen, worden de tonen geperfectioneerd. Graveren Dit is een opmerkelijk proces welke toegepast wordt op alle maten klokken!  De grootste gestemde klok in Europa, de 20 ton Paccard Savoyard in de Sacre-Coeur in Parijs, werd eveneens gestemd met deze methode. Klokkengieten is het werk van kunstenaars, die door doorzettingsvermogen, de noodzakelijke bekwaamheid ontwikkeld hebben om een prachtig bijna onverwoestbaar instrument te maken. De klanken van Paccard klokken zijn werkelijk beroemd. Er is uitvoerig onderzoek gedaan door wijlen Alfred Paccard om klokprofielen (vormen) te ontwikkelen die de boventonen intensiveren en de derde harmonische tonen onderdrukken. Daarom is het geluid van elke Paccard klok oorstrelend.

 

 

TOP

 


 

 

 

 

Van Bergen
Carillon leveranties

 

Centralia Carillon

 

De Centralia Carillon  Richmond, Virginia bevat  65 klokken. De grootste, bijgenaamd "Great Tom", weegt 5 1/2 ton. Het totale gewicht van 61.000 pounds (ruim 27 ton) maken dit instrument tot een van de zwaarsten ter wereld.

 

 

 

 

Ravenscroft School

 

Ravenscroft School
Raleigh. NC

 

 

 

 

Carillon Universiteit Nebraska

 

Carillon met 47 klokken van de Universiteit van Nebraska in Kearney, Omaha

 

 

 

 

First Congregational Church

 

Carillon van de First Congregational Church, Riverside, CA.

 

 

 

 

First Baptist Church

 

Een grote klok voor de First Baptist Church in Greenville, South Carolina

 

 

 

 

Morehouse College

 

Morehouse College,
Atlanta, GA

 

 

 

Van Bergen
Digitale Carillons

 

Flemish Master Carillon
Flemish Master Carillon

 

 

De Flemish Master Carillon en de Renaissance Carillon zijn volautomatische carillons met  zeer moderne microprocessor gestuurde kloksystemen die alle traditionele klokgeluiden kunnen produceren zoals die van de Westminster, Whittington, St. Michael, Winchester, etc.

 

 

Renaissance Carillon
Renaissance Carillon

 

 

Van Bergen Company
sinds 1795

 

Zo presenteert, de huidige directeur, Harmannus van Bergen z'n bedrijf. Hij maakt daarmee duidelijk, dat hij trots is op de onafgebroken traditie van meer dan twee eeuwen. Die traditie dreigt echter verloren te gaan. Er is weliswaar een opvolger maar die heet niet Van Bergen. Z'n zoon heeft namelijk andere plannen. Hierdoor zal straks op duizenden kilometers afstand eindigen wat ooit in Oost-Groningen begon.

 

 

 

Beiaardier
Beiaardier

 

 

 

 

 

 

Van Bergen Company
PO Box 12928
Charleston, South-Carolina 29422-2928, USA
Tel. 1 843 559-4040
Fax.1 843 449-0797
E-mail: hvb@vanbergen.com
Website: www.vanbergen.com

 
Vragen of opmerkingen kunnen worden gezonden naar  info@midwolda.nl.
Copyright © 2017 , Digitale Dorp Midwolda. All rights reserved.
Laatste update: 22 januari 2016